kolac od borovnice i griza

 

VOCNI KOLAC OD BOROVNICE I GRIZA

POTREBNO

  • 250 gr brasna
  • 1 ksaika praska za pecivo
  • 125 gr maslaca ili putera u komadima
  • 4 kasike secera
  • kasika vanil secera
  • 1 jaje
  • brasno za posipanje

Za fil potrebno

  • 500 ml mleka
  • 125 gr griza
  • 4 kasike secera
  • 2 jajeta
  • rendana kora limuna
  • 2 kasike ruma
  • 2 kasike suvog grozdja
  • 500 gr borovnica

PRIPREMA

Našraviti testo na sledeci nacin.U posudu dodati brasno,prasak za pecivo,so,secer,vanil secer,jaje i umesiti rastresito testo.Kada ste ga umesili ostavite ga oko 30 min u frizideru da se ohladi.Posto je testo odstojalo razvuci ga oklagijom i staviti u podmazan i pobrasnen pleh,oblokovati ga po rubovima tepsije,izbusiti viljuskom na nekoliko mesta i ostaviti jos 20 minuta u frizideru.Rernu zagrejati na 180 stepeni i u nju dodati testo u koje ste stavili pasulj i prekrili papirom za pecenje.Peci oko 12 minuta,zatim izvaditi iz rerne i uklonizi pasulj i papir.Testo ostaviti sa strana i za to vreme napraviti fil na sledeci nacin.Prokuvati mleko pa u njega sipati secer,griz i ostaviti dase krcka 3 minute.Skloniti posudu sa sporeta dodati z zumanca,limunovu rendanu koru i rum i dobro promesati.Dodati suvo grozdjei sve zajedno neka odstoji malo.Za to vreme umutiti belanca i dodati u masu,pa sve zajedno lepo promesati.Dodati borovnice ,opet sve zajedno promesati i sve presuti u polu peceno testo,poravnati i vratiti u pecnicu na jos 15 -20 minuta.Kada ga izvadite ostavite da se dobro ohladi jel je tada najukusniji.

prijatno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s