GULAS (OD JUNEĆEG ILI TELEĆEG MESA)

Po mom skromnom mišljenju ovo je jedno od najboljih jela sa naših prostora, odlikuje se izuzetno kvalitetnim namirnicama i veoma je prijatnog i bogatog ukusa.Moramo napomenuti da je u ovom receptu ovo osnova koja se nadograđuje raznim dodacim drugih mesa i začina.

POTREBNO
– 2 kg mesa ( juneće, teleće ili izmešati)
– 2 kg crnog luka
– 3 češnja belog luka
– so, biber lovorov list, sitno seckan peršun, ljuta papričica ulje,
– 1 l paradajza
– 50 g brašna

PRIPREMA

-2 kg luka, iseći na što manje kocke, i baciti ga u lonac koji je prethodno zagrejan sa 1dl ulja.
Posle 15 min laganog dinstanja luka dodati meso koje je isečeno na malo krupnije kocke, dodati so, biber,sitno seckan peršun, ljutu papričicu i 2 kašike sitno tucane ljute paprike. Sve zaliti sa vodom toliko da prekrije  masu unutar lonca.Kuvati između 2 do 3 sata na laganoj vatri dok meso neomekša. Zatim dodati 1 L paradajza i kuvati 15 min.Pred sam kraj, izmutiti 50 g brašna u 2 dl vode i dodati u gulaš. Treba napomenuti da prilikom kuvanja svo vreme dodavati onoliko količinu vode da sva masa bude pod njom.Služiti ga toplog, prilog može da bude pire krompir, kuvani krompir ili kuvana testenina.Veoma lepo se slaže uz ovo jelo neka od crvenih vina.
PRIJATNO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s